Yöpaastolla vyötärö kapeammaksi? – Jennikatjawellness

JENNIKATJAWELLNESS

Yöpaastolla vyötärö kapeammaksi?

Oletko kuullut yöpaastosta? Yöpaasto tarkoittaa nimensä mukaisesti yöllä olevaa paastoa, jonka aikana ei syödä mitään. Yöpaasto alkaa illalla viimeisen aterian jälkeen ja päättyy seuraavan aamun aamupalaan. Yöpaaston pituuksia on erilaisia ja itse suosin noin 12-14 tunnin mittaista paastoa. Helsingin sanomat kirjoittivat taannoin artikkelin, jonka mukaan 12 tunnin yöpaasto voi tehostaa aineenvaihduntaa, sillä yöpaasto voi parantaa mitokondrioiden tehoa. Mitokondriot ovat ns. solujen energialaitoksia.

Ketoaineita alkaa muodostua kehossa hieman jo 8-12 tunnin paaston jälkeen. Niitä muodostuu toisin sanoen myös riittävän pitkän yöpaaston seurauksena (de Cabo 2019).

Ketoaineet eivät ole pelkästään energianlähde, vaan ne ovat voimakkaita signaalimolekyylejä, jotka kertovat mitokondrioille, soluille ja sisäelimille, että on aika uudistua (Gundry 2021). Juuri tätä solujen uusiutumista me tahdommekin.

En ole koskaan elämässäni paastonnut, sillä jopa pätkäpaastossa on omat riskinsä. Varsinainen päiväpaastoaminen kuluttaa lihaksia ja ne voivat altistaa erilaisille syömishäiriöille. Voit lukea lisää täältä. Kuitenkin yöpaasto on eri asia, koska siihen keho on jo luontaisesti adaptoitunut. Miten siis lähteä liikkeelle, jos tätä yöpaastoa haluaa lähteä kokeilemaan?

Jos aamupalasi alkaa klo 7, syö iltapalasi klo 19 tai klo 18 riippuen siitä, kuinka pitkän yöpaaston haluat toteuttaa. Näin yksinkertaista se on.

Yöpaaston hyödyt:

  • Yöpaasto antaa ruoansulatukselle lepoa.

  • Elimistön myrkyn poistojärjestelmä pääsee keskittymään paremmin tehtäväänsä, kun energia ei kulu ruoansulatukseen.

  • Erään tutkimuksen mukaan pitkä yöpaasto auttoi tyypin 2 diabeetikkoja.

  • Yöpaastoa on helppo kokeilla, sillä se ei vaadi suurempia valmisteluita.

  • Yöpaasto voi herätellä pohtimaan omia ruokailutottumuksia.

Aikarajoitetussa syömisessä puututaan yleensä syömisaikaan ilman, että ruokavalion laatua muutetaan mitenkään. Kehoitan kuitenkin syömään terveellisesti, sillä ei ole sama mitä polttoainetta kehollesi annat. Kuona-aineet ja muut ”myrkyt” poistuvat elimistöstä, kun syöt kuitupituista ruokaa ja hoidat suolistoasi.

Yöpaaston lisäksi on lukuisia muita asioita, joiden avulla saat ruokavalion terveellisemmäksi ja vastaamaan omia tavoitteitasi. Jos haluat optimoida ja saada esimerkiksi parempia painonhallintatuloksia, varaa täältä minulle maksuton kartoitusaika, niin katsomme kuinka voisin auttaa sinua.

Voit ladata myös maksuttoman 7 päivän energisoivat oppaan täältä.

💗 Jenni

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *