Tätä et tiennyt rasvakudoksesta – Jennikatjawellness

JENNIKATJAWELLNESS

Tätä et tiennyt rasvakudoksesta

Tietämys rasvakudoksesta ja sen aineenvaihdunnasta on lisääntynyt viime vuosikymmenten aikana huomattavasti. Nykyään tiedetään, että rasvakudos on hormoonaalisesti aktiivinen elin. Se ei siis ole passiivinen rasvavarasto vaan sen aineenvaihdunta muuttuu rasvan määrän lisääntyessä. Rasvakudoksen aineenvaihdunta on riippuvainen iästä, sukupuolesta, rasvakudoksen sijainnista ja määrästä.

Mitä rasvakudoksen tehtäviin kuuluu? 

Rasvakudos toimii pääasissa rasvavarastona, jonne ylimääräinen energia varastoituu. Pääosan rasvakudoksesta muodostaa valkoinen rasvaosa mutta ihmisillä esiintyy myös ruskeaa rasvaa, joka on aineenvaihdunnallisesti aktiivisempaa. Rasvakudoksessa muodostuu hormoneja ja hormonin kaltaisia aineita, adipokiineja ja sytokiineja. Rasvakudoksen tuottama leptiini säätelee myös ruoanottoa ja energia-aineenvaihduntaa sekä osallistuu ravinnonoton säätelyyn. rasvakudoksen aineenvaihdunta on riippuvainen rasvakudoksen sijainnista. Vyötärölle kertyneen rasvan aineenvaihdunta on villkkaampaa kuin lantiolle kertyneen. Tämä rasva on aineenvaihdunnallisesti haitallisempaa kuin alavartalolle kertyvä rasva. 

Lihominen muuttaa rasvakudoksen aineenvaihduntaa monella eri tapaa. Lihavuuden myötä suurenee myös herkän CRP:n pitoisuus veressä. Tämä kuvaa matala-asteista tulehdusta kehossa. Lue lisää täältä: Jyllääkö kehossasi matala-asteinen tulehdus?.

Suurentunut rasvakudos tuottaa enemmän haitallisia proinflammatorisia sytokiineja verenkiertoon ja vastaavasti anti-inflammatoristen sytokiinien määrä pienenee. Laihtumisen myötä rasvakudoksen aineenvaihdunta normaalistuu. On tärkeää ymmärtää, että liika rasvakudos ei ole vain kosmeettinen haitta vaan sillä on oma aineenvaihdunta ja sitä kautta se vaikuttaa myös meidän hormoonitoimintaan. 

Jos haluat pienentää omaa rasvakudosta tehokkaasti, liity minun valmennettavien joukkoon. Olen auttanut satoja naisia pudottamaan painoa ja edistämään omaa terveyttään. Varaa minulle maksuton kartoitusaika, niin katsotaan yhdessä, miten voisin auttaa juuri sinua.

💓 Jenni

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *