Miten stressi vahingoittaa soluja? – Jennikatjawellness

JENNIKATJAWELLNESS

Miten stressi vahingoittaa soluja?

Nykypäivänä stressiltä ei voi välttyä. Eikä ole tarkoituskaan, sillä pieni stressi ei ole pahasta. Ongelmia syntyy kun stressikuorma kasvaa ja stressiä ei pysty enää hallitsemaan. Mitä kehossa tapahtuu kun stressiä on liikaa omien voimavarojen nähden? Vuorossa postaus siitä kuinka stressi vahingoittaa soluja.

Stressin yhteydessä puhutaan uusimpien tutkimusten valossa telomeereistä ja erityisesti niiden lyhenemisestä, kun henkilö on kroonisesti stressaantunut. Tutkimukset ovatkin osoittaneet, että mitä voimakkaampi stressi, sitä lyhyemmät telomeerit. On kuitenkin hyvä muistaa, että ihmiset kokevat stressin hyvin eri tavoin ja tästä juuri onkin kyse.

Kun keho on kroonisesti stressaantunut vaikutukset näkyvät yölläkin: stressihormonia erittyy yöllä ja kiertäjähermon (vagushermon) toiminta hiljenee. Vagushermon normaali toiminta rauhoittaa hermostoa ja käynnistää palautumisen. Yölliset, toistuvat heräämiset ovatkin yksi kroonisen stressin merkki. Tällöin hälytyskellojen tulisi alkaa soida, sillä jatkuvat stressireaktiot kiihdyttävät myös biologista ikääntymistä. Tämä selittää sen, kuinka samanikäiset henkilöt voivat näyttää nuoremmalta tai vanhemmalta kuin mitä biologinen ikä näyttäisi. Voimakas stressi ja huolet kuluttavat solutasolla henkilöiden telomeerejä. Millainen määrä stressiä sitten vahingoittaa telomeerejä?

Stressin ja telomeerien välillä on annos-vastesuhde. Pieni annos stressiä ei vaaranna niiden terveyttä pikemminkin päinvastoin, sillä lyhyt sressireaktio auttaa selviämään haasteellisesta tilanteesta. Kun käsittelet stressaavia tilanteita, taidot kehittyvät ja usko omiin kykyihin vahvistuu. Kuitenkin suuri annos kroonista, monta vuotta jatkuvaa stressiä vaikuttaa telomeereihin. Mutta krooninenkaan stressi ei aina vaurioita telomeerejä. Jotkut voivat elää tavattoman raskaissa olosuhteissa, mutta heidän telomeerit eivät lyhene. Stressin voi siis muuntaa myönteiseksi käyttövoimaksi tai telomeerejä suojaavaksi asiaksi.

Aika mielenkiintosta, eikö? Stressinhallintataidot siis ovat kaiken a ja o. Oma suhtautuminen ja elämänasenne ovatkin suuremmassa roolissa kuin mitä olemme aiemmin pohtineet. Jos kaipaat apua omiin stressinhallintataitoihin, ota minuun yhteyttä ja katsotaan kuinka voisin sinua auttaa 💓

💓 Jenni

Lähteenä käytetty teosta Pitkän ja hyvän elämän biologia -telomeerit ja terveys.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *